• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoeveel kost het om een game pc te bouwen? [2024]

Hoeveel kost het om een game pc te bouwen? [2024]

Voor het laatste geüpdatet in januari 2024

In dit artikel gaan we dieper in op de kosten en voordelen van het bouwen van je eigen game-pc, waarbij we de belangrijke vraag beantwoorden: Hoeveel kost het om een game pc te bouwen? Terwijl velen de voorkeur geven aan kant-en-klare systemen, biedt zelfbouw de mogelijkheid om specifieke onderdelen te kiezen en tegelijkertijd kosten te besparen.

We nemen een gedetailleerde duik in de complexe wereld van gaming-pc's, waarbij we de invloed van essentiële onderdelen, zoals processors, grafische kaarten en koelsystemen, op de totale kosten bespreken.

Of je nu op zoek bent naar optimale prestaties binnen een budget of dat je de ultieme gaming-machine wilt samenstellen, dit artikel biedt inzicht en begeleiding bij elke stap. Laten we samen ontdekken hoe je een krachtige game-pc kunt bouwen die niet alleen aan je eisen voldoet, maar ook vriendelijk is voor je portemonnee.


Hoeveel kost het om een game pc te bouwen? Het korte antwoord:

De kosten voor het bouwen van een gaming pc variëren op basis van specificaties: 

 • Een high-end game pc kost tussen €3.000 en €5.000, met krachtige processors, grafische kaarten, geheugen en opslag voor optimale prestaties. 
 • Een middenklasse game pc varieert van €1.500 tot €2.500, biedt goede prestaties met iets minder geheugen en opslag.
 • Een budget game pc, met een prijs tussen €500 en €1.500, levert voldoende prestaties voor minder veeleisende games, met minder krachtige processors en grafische kaarten maar nog steeds adequaat geheugen en opslag.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een game PC?

Om een krachtige gaming-pc te bouwen, is het essentieel om inzicht te hebben in de belangrijkste onderdelen die de prestaties bepalen. Hieronder bespreken we elk van deze onderdelen in detail:

 1. Processor (CPU): De CPU fungeert als het brein van de computer en heeft invloed op de algehele prestaties. Processoren variëren in prijs en kracht, waarbij gaming-specifieke modellen vaak een hogere kloksnelheid en meerdere cores hebben voor soepelere gameplay. 
 2. Grafische kaart (GPU): De GPU is van cruciaal belang voor gaming en beïnvloedt de grafische prestaties. High-end grafische kaarten zijn nodig voor vloeiende beelden en detailrijke gameplay. Populaire merken omvatten NVIDIA en AMD, met modellen zoals de GeForce RTX-serie en Radeon RX-serie.
 3. Moederbord: Het moederbord verbindt alle onderdelen en bepaalt welke hardware je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat het moederbord compatibel is met je CPU en GPU. Features zoals PCIe-slots en USB-poorten zijn ook belangrijk voor uitbreidingsmogelijkheden.
 4. Geheugen (RAM): RAM zorgt voor snelle toegang tot gegevens en is cruciaal voor multitasking en soepele game-ervaringen. Voor moderne games wordt 16 GB RAM vaak aanbevolen, hoewel meer nodig kan zijn voor veeleisende toepassingen.
 5. Opslag: Snel opslagapparaat, zoals een SSD, verbetert laadtijden en algemene systeemprestaties. Een secundaire HDD kan extra opslagruimte bieden voor games en bestanden.
 6. Voedingseenheid (PSU): Een voedingseenheid levert stroom aan alle onderdelen. Zorg ervoor dat de PSU voldoende vermogen heeft voor je systeem, rekening houdend met toekomstige upgrades.
 7. Behuizing: De behuizing huisvest alle onderdelen en biedt koeling. Kies een behuizing die voldoende ruimte en koelopties heeft voor je hardware. Esthetiek en kabelmanagement spelen ook een rol.
 8. Koeling: Voldoende koeling is essentieel om oververhitting te voorkomen. Luchtkoelers en waterkoelingssystemen zijn beschikbaar, afhankelijk van je voorkeur en budget.

Door deze onderdelen zorgvuldig te selecteren, kun je een game-pc bouwen die voldoet aan je specifieke gamingbehoeften en tegelijkertijd binnen je budget blijft. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op de kosten van elk van deze onderdelen.

Zelf een game pc bouwen toch lastiger dan je dacht? Bekijk hier de beste gaming laptops van dit moment!


Kosten van de verschillende onderdelen van een game pc:

Oké, je weet dus precies welke onderdelen je nodig hebt voor het bouwen van je game pc, maar welke processor, grafische kaart of moederbord past nou bij jouw budget en behoeften? Het antwoord ontdek je hieronder, waar wij voor ieder onderdeel van een game pc drie goede opties voor je op een rijtje hebben gezet die passen bij een verschillend budget.

1. Processor (CPU)

Processoren variëren sterk in prijs, afhankelijk van de prestaties. Een high-end gaming CPU, zoals een Intel Core i9 of AMD Ryzen 9, kan aanzienlijk duurder zijn dan instapmodellen. Overweeg ook vorige generaties voor prijsbesparingen zonder al te veel prestatieverlies. Hieronder zijn alleen de nieuwste generaties weergegeven. De kosten van een processor (CPU) liggen gemiddeld tussen de € 269 en € 799.

High-end gaming processor:

Intel Core i9-14900K

Intel Core i9-14900K

Middenklasse gaming processor:

Intel Core i7-14700K

Intel Core i7-14700K

Budget gaming processor:

Intel Core i5-14600K

Intel Core i5-14600K

2. Grafische kaart (GPU):

De GPU is vaak een van de duurste onderdelen. High-end modellen zoals de NVIDIA GeForce RTX of AMD Radeon RX 6800 XT kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Overweeg de prestaties die je nodig hebt voor je specifieke games en pas je keuze dienovereenkomstig aan. De gemiddelde kosten van een grafische kaart (GPU) liggen tussen de € 329 en € 1899.

High-end grafische kaart:

MSI NVIDIA NVIDIA GeForce RTX 4090

MSI NVIDIA NVIDIA GeForce RTX 4090

Middenklasse grafische kaart:

GeForce RTX 3070 Ti SUPRIM X 8G

GeForce RTX 3070 Ti SUPRIM X 8G

Budget grafische kaart:

AMD Radeon RX 6600

AMD Radeon RX 6600

3. Moederbord:

Moederborden variëren in prijs op basis van functies en compatibiliteit. Kies een moederbord dat past bij je behoeften en toekomstige uitbreidingen. Merken zoals ASUS, MSI en Gigabyte bieden verschillende opties in verschillende prijsklassen. De kosten van een gaming moederbord liggen tussen de € 129 en € 399.

High-end moederbord:

ASUS ROG STRIX Z690-A

ASUS ROG STRIX Z690-A

Middenklasse moederbord:

MSI - Mag B660M Bazooka DDR4 

MSI - Mag B660M Bazooka DDR4

Budget moederbord:

ASUS Pro H610T D4

ASUS Pro H610T D4

4. Geheugen (RAM):

RAM-prijzen fluctueren, maar 16 GB DDR4-geheugen is tegenwoordig een goede standaard voor gaming. Overweeg bekende merken zoals Corsair, G.SKILL of Crucial voor betrouwbare prestaties. De gemiddelde kosten van het RAM geheugen liggen tussen de € 199 en € 799.

High-end RAM:

Corsair 32GB (2K) DDR5 5200MHz

Corsair 32GB (2K) DDR5 5200MHz

Middenklasse RAM:

Corsair 16 GB DDR4 3200 MHz

Corsair 16 GB DDR4 3200 MHz

Budget RAM:

Corsair LPX 16GB DDR4 2666MHz

Corsair LPX 16GB DDR4 2666MHz

5. Opslag:

Een snelle SSD voor het besturingssysteem en belangrijke programma's is een aanbeveling. Combineer dit met een secundaire HDD voor extra opslag tegen lagere kosten. Merken als Samsung, Western Digital en Kingston bieden betrouwbare opslagoplossingen. De kosten voor het SSD opslag liggen tussen de € 99 en € 399.

High-end SSD opslag:

Samsung 990 PRO

Samsung 990 PRO

Middenklasse SSD opslag:

Samsung 980

Samsung 980

Budget SSD opslag:

Samsung 870 EVO

Samsung 870 EVO

6. Voedingseenheid (PSU):

Kies een voedingseenheid met voldoende wattage en efficiëntie voor je systeem. Merken als EVGA, Corsair en Seasonic staan bekend om hun betrouwbare voedingen. De kosten van de interne voeding liggen tussen de € 69 en € 149.

High-end interne voeding:

Cooler Master MWE 850 Gold V2 - 850 Watt

Cooler Master MWE 850 Gold V2 - 850 Watt

Middenklasse interne voeding:

Cooler Master MWE 650 Gold V2 - 650 Watt

Cooler Master MWE 650 Gold V2 - 650 Watt

7. Behuizing:

Behuizingen variëren sterk in prijs, afhankelijk van het ontwerp en de functies. Kies er een die voldoende ruimte heeft voor je onderdelen en die past bij je esthetische voorkeur. Populaire merken zijn NZXT, Fractal Design en Phanteks. De gemiddelde behuizing kosten van een game pc liggen tussen de € 99 en € 279.

High-end behuizing:

Lian Li O11D MINI -X Midi-tower

Lian Li O11D MINI -X Midi-tower

Middenklasse behuizing:

ATX Semi-tower Box Fractal 

ATX Semi-tower Box Fractal

Budget behuizing:

NZXT H5 FLOW White - Midtowermodel

NZXT H5 FLOW White - Midtowermodel

8. Koeling:

Standaardkoeling wordt vaak meegeleverd met de CPU, maar aftermarket-koelers kunnen extra kosten met zich meebrengen voor betere prestaties en lagere temperaturen. Tot slot betaal je voor de koeling ongeveer € 39 tot maximaal € 279.

High-end koeling:

NZXT Kraken 360 RGB Zwart

NZXT Kraken 360 RGB Zwart

middenklasse koeling:

Box Ventilator Noctua NH-D15

Box Ventilator Noctua NH-D15 chromax.black

Budget koeling:

Cooler Master Hyper 212 EVO V2

Cooler Master Hyper 212 EVO V2

Dit kost het bouwen van je eigen game pc:

De gemiddelde kosten voor het bouwen van een gaming pc variëren dus afhankelijk van de specificaties en onderdelen die je kiest. In het algemeen kun je uitgaan van de volgende bedragen:

High-end game pc

 • € 3.000 - € 5.000

Een high-end game pc biedt de beste prestaties voor de nieuwste games. Deze pc's zijn uitgerust met krachtige processors, grafische kaarten, geheugen en opslag.

Middenklasse game pc

 • € 1.500 - € 2.500

Een middenklasse game pc biedt goede prestaties voor de meeste games. Deze pc's zijn uitgerust met krachtige processors en grafische kaarten, maar hebben minder geheugen en opslag dan high-end pc's.

Budget game pc

 • € 500 - € 1.500

Een budget game pc biedt voldoende prestaties voor minder veeleisende games. Deze pc's zijn uitgerust met minder krachtige processors en grafische kaarten, maar hebben nog steeds voldoende geheugen en opslag voor de meeste games.


8 kostenbesparende tips voor het bouwen van je eigen game pc!

Bouwen aan je eigen gaming-pc hoeft niet kostbaar te zijn. Slimme keuzes en handige besparingen kunnen je helpen om een krachtige machine samen te stellen zonder de bank te breken. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Profiteer van kortingsacties: Houd de markt in de gaten voor kortingsacties en speciale aanbiedingen. Tijden zoals Black Friday en Cyber Monday zijn vaak geweldige gelegenheden om onderdelen met flinke kortingen te verkrijgen.
 2. Bundeldeals: Overweeg het aanschaffen van bundeldeals waarin meerdere onderdelen samen worden aangeboden tegen een gereduceerde prijs. Dit kan vooral handig zijn als je van plan bent om meerdere items van hetzelfde merk te kopen.
 3. Vorige generaties: Het nieuwste is niet altijd noodzakelijk. Vorige generaties hardware bieden vaak nog steeds uitstekende prestaties en zijn doorgaans tegen lagere prijzen beschikbaar.
 4. Tweedehands onderdelen: Kijk naar tweedehands onderdelen, vooral voor GPU's. Veel gamers upgraden regelmatig, wat betekent dat goed onderhouden hardware beschikbaar is voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.
 5. Zelf assembleren: Het zelf bouwen van je pc bespaart niet alleen arbeidskosten, maar geeft je ook de vrijheid om prijsbewuste keuzes te maken voor elk onderdeel. Online tutorials en communityforums kunnen je helpen bij het proces.
 6. Doelgerichte keuzes: Stem je onderdelen af op je specifieke behoeften en gebruiksscenario's. Als je bijvoorbeeld geen zware videobewerking doet, heb je mogelijk geen high-end CPU nodig. Kies een evenwichtige configuratie die past bij je gamingdoelen.
 7. Upgradebaarheid overwegen: Denk aan de toekomst door onderdelen te kiezen die gemakkelijk te upgraden zijn. Dit kan kosten besparen op de lange termijn, omdat je alleen specifieke onderdelen hoeft te vervangen in plaats van het hele systeem.
 8. Vergelijk prijzen en reviews: Neem de tijd om prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en lees reviews van zowel experts als gebruikers. Dit helpt je niet alleen de beste deals te vinden, maar ook betrouwbare en prestatiegerichte onderdelen te selecteren.

Met deze besparingstips en overwegingen kun je je eigen game-pc bouwen zonder de financiële druk te voelen. Onthoud dat geduld en grondig onderzoek cruciaal zijn voor het vinden van de beste deals. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op aanbevolen budgetopties en prestaties voor verschillende prijsklassen.


Nu je de kosten weet, kan je je eigen game pc gaan bouwen!

Het bouwen van je eigen game-pc is niet alleen een technologisch avontuur, maar biedt ook een kans om een krachtige gaming-machine op maat te maken die voldoet aan jouw specifieke eisen. In dit artikel hebben we de reis van kosten voor het bouwen van een gaming-pc verkend, van de belangrijkste onderdelen en beste opties tot besparingstips en overwegingen.

Door slimme keuzes te maken, gebruik te maken van kortingsacties en bundeldeals, en zelfs te kijken naar tweedehands onderdelen, kun je een indrukwekkende gaming-pc samenstellen zonder de financiële last te zwaar te maken.

Het zelf assembleren van je pc biedt niet alleen kostenbesparingen, maar geeft je ook de voldoening van het bezitten van een systeem dat specifiek is aangepast aan jouw behoeften. Heb je nog vragen met betrekking tot het bouwen van je eigen game pc? Laat het dan weten in de reacties en laat ons je helpen!


Extra tip: kies de beste game pc accessoires!

Het creëren van de ultieme gaming-setup gaat verder dan alleen de kracht van je gaming-pc; het zijn de accessoires die de ervaring naar een hoger niveau tillen.

Een hoogwaardige gaming monitor staat bovenaan de lijst, met snelle verversingssnelheden, lage responstijden en indrukwekkende kleurweergave voor een meeslepende visuele ervaring. Een ergonomisch gaming bureau biedt niet alleen voldoende ruimte voor je apparatuur, maar zorgt ook voor een comfortabele speelomgeving. 

Voor precisie en responsiviteit is een gaming muis met aanpasbare DPI en programmeerbare knoppen onmisbaar. Voeg daarbij een gaming toetsenbord met mechanische toetsen en achtergrondverlichting voor een verbeterde typ- en speelervaring. Sluit de setup af met een kwalitatieve gaming koptelefoon voor meeslepend geluid en een ongestoorde gaming-sessie. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn de essentiële componenten van een game-pc en hoe beïnvloeden ze de totale kosten?

De belangrijkste componenten van een game-pc omvatten de processor (CPU), grafische kaart (GPU), moederbord, geheugen (RAM), opslag, voedingseenheid (PSU), behuizing en koeling. De kosten variëren afhankelijk van de prestaties en merken. High-end CPU's en GPU's kunnen aanzienlijk duurder zijn, terwijl zorgvuldige keuzes bij andere componenten kosten kunnen beheersen.

Zijn er manieren om kosten te besparen bij het bouwen van een game-pc zonder in te leveren op prestaties?

Ja, kosten kunnen worden bespaard door te profiteren van kortingsacties, bundeldeals en de aankoop van vorige generaties hardware. Slimme keuzes, zoals het vergelijken van prijzen bij verschillende winkels en overwegen van tweedehands componenten, kunnen de totale kosten aanzienlijk verminderen zonder concessies te doen aan prestaties.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor high-end gaming-componenten zoals een krachtige grafische kaart en processor?

De kosten voor high-end gaming-componenten variëren, maar voor een krachtige grafische kaart zoals de NVIDIA GeForce RTX 3080 of AMD Radeon RX 6800 XT, kun je rekenen op enkele honderden tot duizenden euro's. High-end processoren, zoals de Intel Core i9 of AMD Ryzen 9, hebben vergelijkbare prijsklassen.

Is het goedkoper om een game-pc te bouwen in plaats van een kant-en-klare pc te kopen?

Over het algemeen kan het bouwen van een game-pc goedkoper zijn dan het kopen van een kant-en-klare pc met vergelijkbare specificaties. Zelfbouw geeft je de vrijheid om prijsbewuste keuzes te maken en te profiteren van kortingen, waardoor je mogelijk geld bespaart.

Hoe beïnvloeden kortingsacties en bundeldeals de totale kosten van het bouwen van een game-pc?

Kortingsacties en bundeldeals kunnen aanzienlijke besparingen opleveren op de totale kosten van het bouwen van een game-pc. Tijdens speciale aanbiedingen zoals Black Friday of Cyber Monday kun je profiteren van lagere prijzen voor essentiële componenten. Bundeldeals, waarbij meerdere componenten samen worden aangeboden tegen een gereduceerde prijs, zijn ook een effectieve manier om de kosten te drukken.

Mark

Over de auteur

Hoi, ik ben Mark. Al jaren lang fascineer ik mij over de nieuwste technologische ontwikkelingen en kan ik mijzelf een echte techfreak noemen. Ook vind ik het ontzettend leuk om geïnteresseerden te voorzien van de juiste informatie met betrekking tot tech en mijn kennis te delen. Je zult mij daarom regelmatig op dit blog voorbij zien komen!

Gerelateerde artikelen:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan bij onze nieuwsbrief!

Meld je aan bij onze nieuwsbrief om regelmatig de laatste deals, kortingscodes en de nieuwste artikelen te ontvangen!

>