• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Stap voor stap handleiding: Hoe bouw je je eigen gaming pc? [2024]

Stap voor stap handleiding: Hoe bouw je je eigen gaming pc? [2024]

Voor het laatste geüpdatet in januari 2024

Hoe bouw je je eigen gaming pc? In dit artikel leggen wij dat uit! In deze stapsgewijze handleiding laten we je precies zien hoe je dat doet. Of je nu een hardcore gamer bent die op zoek is naar de beste prestaties of iemand die gewoon zijn eigen pc wil bouwen, wij hebben alles wat je nodig hebt.

Met onze gedetailleerde instructies en handige tips leer je alles over de benodigde onderdelen, hoe je ze kiest en hoe je ze samenstelt tot een krachtige gaming pc. We bespreken de nieuwste technologieën en trends, zodat je zeker weet dat je een pc bouwt die aan al je wensen voldoet.

Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt met het bouwen van pc's, deze handleiding is geschikt voor iedereen. We nemen je stap voor stap mee door het hele proces, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt gaan.

Waar wacht je nog op? Lees snel verder en ontdek hoe je je eigen gaming pc kunt bouwen en begin vandaag nog met gamen op de pc van je dromen.


Hoe bouw je je eigen gaming PC? Zo begin je!

Het bouwen van je eigen gaming-pc heeft vele voordelen ten opzichte van het kopen van een kant-en-klare pc. Niet alleen kun je de specificaties aanpassen aan je eigen behoeften, maar het is ook een leerzame en leuke ervaring. Bovendien kan het bouwen van je eigen pc kostenbesparend zijn in vergelijking met het kopen van een high-end gaming-pc.

Een van de belangrijkste voordelen van het bouwen van je eigen gaming-pc is de mogelijkheid om de nieuwste en krachtigste hardware te gebruiken. Wanneer je een pc koopt, ben je vaak beperkt tot de specificaties die beschikbaar zijn op dat moment. Bij het bouwen van je eigen pc kun je echter de nieuwste processoren, grafische kaarten en andere componenten kiezen, waardoor je pc beter presteert en langer meegaat.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om je pc te upgraden. Als je een kant-en-klare pc koopt, kan het moeilijk zijn om bepaalde componenten te vervangen of te upgraden. Bij het bouwen van je eigen pc kun je echter gemakkelijk componenten vervangen of upgraden wanneer dat nodig is, waardoor je pc altijd up-to-date blijft.


Keuzes die je moet maken bij het bouwen van een gaming pc

Hoe bouw je je eigen gaming pc? Voordat je begint met het bouwen van je gaming pc, is het belangrijk om te weten welke onderdelen je nodig hebt. Hieronder bespreken we de belangrijkste componenten die je moet kiezen:

1. Het kiezen van de juiste processor voor je gaming-pc

De processor, ook wel bekend als de CPU (Central Processing Unit), is een van de belangrijkste componenten van een gaming-pc. Het bepaalt de snelheid en prestaties van je pc. Bij het kiezen van een processor moet je rekening houden met factoren zoals kloksnelheid, het aantal cores en threads en het stroomverbruik. 

Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, zoals Intel en AMD. Intel-processors staan bekend om hun hoge kloksnelheid en single-core prestaties, terwijl AMD-processors vaak een betere prijs-prestatieverhouding hebben en meer cores bieden voor multitasking.

Intel Core i9-14900K

Intel Core i9-14900K

Intel Core i5-14600K

Intel Core i5-14600K

2. Het kiezen van de juiste grafische kaart voor je gaming-pc

De grafische kaart is een van de belangrijkste onderdelen van een gaming PC. Het bepaalt de grafische prestaties en de kwaliteit van de beelden die je op het scherm ziet. Bij het kiezen van een grafische kaart zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste moet je bepalen welk budget je hebt voor je gaming PC. Grafische kaarten variëren sterk in prijs, dus het is belangrijk om te weten hoeveel je bereid bent te investeren. Daarnaast moet je bedenken welke games je wilt spelen en op welke resolutie. Sommige games vereisen een krachtigere grafische kaart dan andere.

Verder moet je ook rekening houden met de compatibiliteit van de grafische kaart met de rest van je systeem. Controleer of je moederbord de juiste aansluitingen heeft voor de grafische kaart die je wilt kopen. Ook de voeding van je PC moet voldoende vermogen hebben om de grafische kaart te ondersteunen.

Het is ook de moeite waard om te kijken naar de koelingsmogelijkheden van de grafische kaart. Sommige modellen hebben geavanceerde koelsystemen die ervoor zorgen dat de kaart niet oververhit raakt tijdens intensieve gaming-sessies.

Met deze factoren in gedachten kun je de juiste grafische kaart kiezen die past bij jouw gaming behoeften en budget.

NVIDIA en AMD zijn de twee belangrijkste fabrikanten van grafische kaarten. NVIDIA-kaarten staan bekend om hun krachtige prestaties en ondersteuning voor ray tracing-technologie, terwijl AMD-kaarten vaak een betere prijs-prestatieverhouding hebben.

MSI NVIDIA GeForce RTX 4090

MSI NVIDIA NVIDIA GeForce RTX 4090

AMD Radeon RX 6600

AMD Radeon RX 6600

3. Het bepalen van de hoeveelheid RAM en opslag die nodig zijn voor je gaming-pc

Naast de grafische kaart is de hoeveelheid RAM en opslag ook belangrijk bij het bouwen van een gaming PC. RAM (Random Access Memory) bepaalt hoeveel gegevens je PC tegelijkertijd kan verwerken, terwijl opslagruimte bepaalt hoeveel bestanden en games je kunt opslaan.

Bij het bepalen van de hoeveelheid RAM moet je rekening houden met de systeemvereisten van de games die je wilt spelen. Veel moderne games vereisen minimaal 8 GB RAM, maar voor optimale prestaties is 16 GB of meer aan te raden. Houd er ook rekening mee dat je moederbord de juiste RAM-sleuven moet hebben om de gewenste hoeveelheid RAM te ondersteunen.

Voor opslagruimte kun je kiezen tussen een traditionele harde schijf (HDD) of een solid-state drive (SSD). Een HDD biedt over het algemeen meer opslagruimte voor een lagere prijs, terwijl een SSD sneller is en zorgt voor snellere laadtijden van games en bestanden. Veel gamers kiezen ervoor om zowel een SSD als een HDD te gebruiken, waarbij de SSD wordt gebruikt voor het besturingssysteem en de meest gebruikte games en de HDD wordt gebruikt voor opslag van grote bestanden.

Bedenk goed hoeveel opslagruimte je nodig hebt voor je games en andere bestanden en kies de juiste combinatie van RAM en opslag die past bij jouw behoeften.

Corsair 16 GB DDR4 3200 MHz

Corsair 16 GB DDR4 3200 MHz

Corsair 32GB (2K) DDR5 5200MHz

Corsair 32GB (2K) DDR5 5200MHz

4. Het kiezen van de juiste voeding en koelsysteem voor je gaming-pc

Om ervoor te zorgen dat je gaming PC betrouwbaar en stabiel is, is het belangrijk om de juiste voeding en koeling te kiezen. De voeding zorgt voor de nodige stroomtoevoer naar alle onderdelen van je PC, terwijl het koelsysteem ervoor zorgt dat de temperatuur van je PC op een acceptabel niveau blijft.

Bij het kiezen van een voeding moet je rekening houden met het totale vermogen dat je PC nodig heeft. Dit hangt af van de gecombineerde vereisten van alle onderdelen, zoals de grafische kaart, CPU en RAM. Controleer de specificaties van de onderdelen en zorg ervoor dat de voeding voldoende vermogen heeft om alles te ondersteunen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de efficiëntie van de voeding. Een voeding met een hogere efficiëntie zal energiezuiniger zijn en zorgen voor een stabielere stroomtoevoer. Kijk naar de 80 PLUS-certificering om de efficiëntie van een voeding te beoordelen.

Wat betreft het koelsysteem, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een van de meest populaire opties is een CPU-koeler met een ventilator, die ervoor zorgt dat de CPU op de juiste temperatuur blijft. Je kunt ook overwegen om extra ventilatoren toe te voegen aan je behuizing om de luchtstroom te verbeteren.

Het is belangrijk om te investeren in een goede voeding en koeling om ervoor te zorgen dat je gaming PC betrouwbaar blijft en niet oververhit raakt tijdens intensieve gaming-sessies.

Cooler Master MWE 850 Gold V2 - 850 Watt

Cooler Master MWE 850 Gold V2 - 850 Watt

Cooler Master Hyper 212 EVO V2

Cooler Master Hyper 212 EVO V2

5. Het kiezen van het juiste moederbord en behuizing voor je gaming pc

Het moederbord vormt de cruciale schakel die alle componenten van je gaming-pc verbindt. Bij het kiezen van het juiste moederbord is het van essentieel belang om rekening te houden met compatibiliteit en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

Controleer of het moederbord geschikt is voor de processor (CPU) en grafische kaart (GPU) die je hebt gekozen. Let op de beschikbare aansluitingen, zoals USB-poorten, SATA-aansluitingen voor opslagapparaten en PCIe-slots voor uitbreidingskaarten.

Ook de kwaliteit van het geluid en de netwerkfuncties kunnen variëren tussen verschillende moederborden. Overweeg bovendien opties met BIOS-functies die het overklokken vergemakkelijken als je van plan bent om de prestaties van je systeem te optimaliseren.

De behuizing van je gaming-pc is niet alleen een beschermende omhulling, maar ook een factor die invloed heeft op koeling en esthetiek. Bij het kiezen van de juiste behuizing moet je rekening houden met de fysieke afmetingen van je componenten, inclusief de grafische kaart en koeling.

Zorg ervoor dat de behuizing voldoende ruimte biedt voor uitbreidingen en dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn om een optimale luchtstroom te garanderen. Overweeg behuizingen met kabelbeheersystemen voor een opgeruimde installatie en kijk naar modellen met extra functies zoals glazen zijpanelen voor een indrukwekkende visuele presentatie.

Uiteindelijk is de keuze van de behuizing ook een kans om je persoonlijke stijl te uiten, met verschillende ontwerpen en verlichtingsopties die beschikbaar zijn op de markt.

MSI - Mag B660M Bazooka DDR4

MSI - Mag B660M Bazooka DDR4

NZXT H5 FLOW White - Midtowermodel

NZXT H5 FLOW White - Midtowermodel

Dit vind je misschien ook interessant: Hoeveel kost het om een gaming pc te bouwen?


Stap-voor-stap handleiding voor het bouwen van je gaming PC

Nu je de juiste onderdelen hebt gekozen, is het tijd om je gaming PC daadwerkelijk te gaan bouwen. Volg deze stapsgewijze handleiding om ervoor te zorgen dat je alles op de juiste manier installeert en aansluit.

Stap 1: Voorbereiding

 • Zorg ervoor dat je een schone en goed verlichte werkruimte hebt om te werken.
 • Verzamel alle benodigde gereedschappen, zoals een schroevendraaier en antistatische polsband.
 • Leg de onderdelen en de handleidingen klaar.

Stap 2: Moederbord installeren

 • Plaats het moederbord in de behuizing en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd met de schroefgaten.
 • Schroef het moederbord stevig vast met de bijgeleverde schroeven.

Stap 3: CPU en koeler installeren

 • Open de CPU-socket op het moederbord en plaats de CPU voorzichtig in de juiste positie.
 • Bevestig de CPU-koeler op het moederbord volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 4: Geheugen en grafische kaart installeren

 • Plaats het RAM-geheugen in de juiste sleuven op het moederbord.
 • Installeer de grafische kaart in het PCI-Express-slot en zorg ervoor dat deze stevig vastzit.

Stap 5: Opslag en voeding aansluiten

 • Sluit de harde schijven of SSD's aan op de juiste SATA-poorten op het moederbord.
 • Verbind de voedingskabels met de harde schijven, SSD's en andere onderdelen die stroom nodig hebben.

Stap 6: Behuizing en ventilatoren

 • Plaats alle onderdelen in de behuizing en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.
 • Sluit de ventilatoren aan op het moederbord en zorg ervoor dat ze goed werken.

Stap 7: Kabelbeheer en afronding

 • Zorg ervoor dat alle kabels netjes zijn geordend en geen obstructie vormen.
 • Controleer of alle onderdelen correct zijn aangesloten en bevestigd.
 • Sluit de behuizing en maak de PC klaar voor gebruik.

Volg deze stappen zorgvuldig en je zult binnen de kortste keren je eigen gaming PC hebben gebouwd. Je kunt ook onderstaande video bekijken van Coolblue welke jou stapsgewijs helpt je eigen game pc te bouwen:


Het besturingssysteem en de stuurprogramma's voor je gaming-pc installeren

Nu je je gaming PC hebt gebouwd, is het tijd om het besturingssysteem en de stuurprogramma's te installeren. Volg deze stappen om je PC klaar te maken voor gebruik.

Stap 1: Besturingssysteem installeren

 • Plaats de installatieschijf of USB-stick van het besturingssysteem in je PC.
 • Start de PC op en volg de instructies op het scherm om het besturingssysteem te installeren.

Stap 2: Stuurprogramma's installeren

 • Ga naar de website van de fabrikant van je moederbord en download de nieuwste stuurprogramma's.
 • Installeer de stuurprogramma's volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 3: Updates en optimalisaties

 • Zorg ervoor dat je alle beschikbare updates voor je besturingssysteem en stuurprogramma's installeert.
 • Optimaliseer je PC-instellingen voor gaming, zoals het aanpassen van de grafische instellingen en het configureren van de juiste netwerkinstellingen.

Na het voltooien van deze stappen is je gaming PC klaar voor gebruik. Installeer je favoriete games en geniet van de ultieme gaming-ervaring op je zelfgebouwde gaming PC.


Hoe bouw je je eigen gaming pc? Onze conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu je eigen gaming-pc gebouwd en bent klaar om te gamen op de pc van je dromen. Vergeet niet regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van stof en het updaten van stuurprogramma's, om ervoor te zorgen dat je pc optimaal blijft presteren.

Met de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan bij het bouwen van je eigen gaming-pc, kun je nu ook andere pc's bouwen of upgraden. Veel plezier met gamen en geniet van de geweldige prestaties van je eigen gaming-pc!


Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een gaming-pc te bouwen?

Het totale kostenplaatje voor het bouwen van een gaming-pc varieert sterk en is afhankelijk van de componenten die je kiest. Een budgetvriendelijke gaming-pc kan beginnen bij ongeveer € 800, terwijl high-end systemen enkele duizenden euro's kunnen kosten.

Is het bouwen van een gaming-pc moeilijk?

Hoewel het bouwen van een gaming-pc enige technische kennis vereist, hebben veel mensen met behulp van online handleidingen en tutorials succesvol hun eigen pc gebouwd. Het is een leerzame ervaring en veel fabrikanten ontwerpen componenten om de installatie eenvoudiger te maken.

Welke componenten zijn het belangrijkst voor gaming-pc's?

De belangrijkste componenten zijn de processor (CPU), grafische kaart (GPU), moederbord en voldoende RAM. Deze bepalen grotendeels de prestaties van je gaming-pc. Een krachtige GPU is vooral cruciaal voor een soepele game-ervaring.

Heb ik speciaal gereedschap nodig om een gaming-pc te bouwen?

Het enige gereedschap dat je nodig hebt, is een kruiskopschroevendraaier. Het is ook handig om een antistatische polsband te gebruiken om elektronische componenten te beschermen tegen statische ontlading.

Zijn er risico's verbonden aan het bouwen van mijn eigen gaming-pc?

Over het algemeen zijn de risico's beperkt, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om beschadiging van componenten te voorkomen. Zorg ervoor dat je alle instructies volgt en vermijd statische ontlading door een antistatische polsband te dragen. Het is ook handig om vooraf wat onderzoek te doen om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Mark

Over de auteur

Hoi, ik ben Mark. Al jaren lang fascineer ik mij over de nieuwste technologische ontwikkelingen en kan ik mijzelf een echte techfreak noemen. Ook vind ik het ontzettend leuk om geïnteresseerden te voorzien van de juiste informatie met betrekking tot tech en mijn kennis te delen. Je zult mij daarom regelmatig op dit blog voorbij zien komen!

Gerelateerde artikelen:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan bij onze nieuwsbrief!

Meld je aan bij onze nieuwsbrief om regelmatig de laatste deals, kortingscodes en de nieuwste artikelen te ontvangen!

>