• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De belangrijkste gaming termen uitgelegd [2024]

De belangrijkste gaming termen uitgelegd [2024]

Voor het laatste geüpdatet in januari 2024

Als je nieuw bent in de wereld van videogames, kan het jargon dat gamers gebruiken soms wat overweldigend zijn. Het lijkt wel alsof elke game, van snelle shooters tot avontuurlijke rollenspellen, zijn eigen unieke set aan termen heeft. Geen zorgen, onze gids is er om je te helpen! 

We hebben de belangrijkste gaming termen uitgelegd op een simpele en duidelijke manier, zodat iedereen, of je nu net begint of al langer speelt, ze kan begrijpen. Laten we beginnen met de basics en langzaam dieper duiken in de taal van videogames. 


Meest gebruikte gaming termen uitgelegd!

Ben jij nieuw in de gaming wereld of gewoon wat minder bekend met de gaming slang? Geen probleem, dit artikel gaat jou helpen begrijpen wat de meest gebruikte gaming termen precies betekenen. Wij van TechNinja hebben geprobeerd zo veel mogelijk bekende gaming-termen te verzamelen en deze op een duidelijke en heldere manier proberen uit te leggen.

Na het lezen van dit artikel weet je dus wat die afkortingen of vreemde woorden precies betekenen en kan je meepraten met je game vrienden! Wacht dus niet langer en ontdek ons handige gaming-termen woordenboek.


Wat is FPS?

Heb je je ooit afgevraagd waar FPS voor staat? FPS betekent frames per seconde en verwijst naar de beeldverversingssnelheid van een game. Dit geeft aan hoeveel afbeeldingen er in één seconde op het scherm verschijnen. Hoe hoger het aantal FPS, hoe vloeiender de gameplay.

Om het eenvoudiger te zeggen, als een game een lage FPS heeft, kan het er schokkerig of minder vloeiend uitzien, wat kan leiden tot vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn. Aan de andere kant kan een game met een hogere FPS-waarde de spelervaring verbeteren en zorgen voor een meer realistische ervaring.

Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de FPS-waarde bij het kopen van een nieuwe game. Controleer de systeemvereisten en zorg ervoor dat jouw apparaat de geschikte beeldverversingssnelheid ondersteunt om de best mogelijke game-ervaring te krijgen.

Wat is FPS?

Wat is een RPG?

Een RPG (role-playing game) is een genre van games waarin spelers de rol van een personage aannemen en deel uitmaken van een verhaallijn. Dit betekent dat je niet alleen een personage speelt, maar ook invloed hebt op het verloop van het spel door je keuzes. Vaak kun je het personage aanpassen en sterker maken door ervaringspunten te verdienen.

Wat RPG's uniek maakt, is de nadruk op verhaallijnen en personages. In tegenstelling tot andere genres zoals FPS (first-person shooter), waar het hoofddoel is om vijanden te verslaan, ligt de focus bij RPG's op het ontdekken van een rijk verhaal en diepgaande karakters. Je speelt een rol in het verhaal en kunt beslissingen nemen die de uitkomst van het spel beïnvloeden.

Voorbeelden van bekende RPG's zijn:

GameOntwikkelaarUitgever
The Witcher 3: Wild HuntCD Projekt RedCD Projekt
SkyrimBethesda Game StudiosBethesda Softworks
Final Fantasy XVSquare EnixSquare Enix

Of je nu kiest voor races, vechten of magie, een RPG-stijl-game laat je ontsnappen aan de echte wereld en je verliezen in de werelden van de fantasie. Met vaak meer dan honderd uur aan speeltijd, gevarieerde personages en wendingen, is het niet verwonderlijk dat RPG's al decennialang populair zijn.


Wat is lag?

"Lag" is een term die vaak wordt gebruikt in de context van online gaming en verwijst naar een merkbare vertraging tussen de acties van spelers en de reactie van de game op die acties. Deze vertraging kan de spelervaring aanzienlijk beïnvloeden en wordt meestal veroorzaakt door netwerkproblemen. Hier is een gedetailleerde uitleg van de verschillende aspecten van lag:

Oorzaken van Lag

 1. Netwerklatentie: Dit is de meest voorkomende oorzaak van lag. Latentie verwijst naar de tijd die het duurt voor gegevens om van de computer van de speler naar de game server en weer terug te reizen. Hogere latentie betekent langere wachttijden en dus meer lag.
 2. Pakketverlies: Dit gebeurt wanneer data die over het internet worden verzonden (in "pakketten") hun bestemming niet bereiken. Pakketverlies kan leiden tot onderbrekingen en onregelmatigheden in het spel.
 3. Serverprestaties: Als de game server overbelast of technisch beperkt is, kan dit leiden tot vertragingen in de verwerking van speleracties, wat resulteert in lag.
 4. Bandbreedteproblemen: Een onvoldoende of instabiele internetverbinding aan de kant van de speler kan ook lag veroorzaken.

Soorten Lag

 1. Input Lag: De vertraging tussen het moment waarop een speler een input geeft (zoals een toetsaanslag of muisbeweging) en de actie die zichtbaar wordt in het spel.
 2. Netwerk Lag: Specifiek gerelateerd aan netwerkproblemen, waarbij de communicatie tussen de game client en de server wordt vertraagd.
 3. Grafische Lag: Dit type lag ontstaat wanneer de hardware van de speler (zoals de grafische kaart) niet krachtig genoeg is om het spel vloeiend te draaien, wat resulteert in een lage framesnelheid (frame rate).

Lag is een complex en veelvoorkomend probleem in online gaming, en het aanpakken ervan vereist een combinatie van technologische oplossingen en goede praktijken door zowel spelers als game-ontwikkelaars.


Wat zijn microtransacties?

Microtransacties zijn in-game aankopen die spelers kunnen doen met virtuele valuta. Het zijn kleine transacties waarbij je een klein bedrag betaalt om iets extra's te krijgen in het spel. Dit kunnen bijvoorbeeld skins, outfits of extra levels zijn. Virtuele valuta kun je verdienen door in-game prestaties te leveren of door ze te kopen met echt geld.

Hoewel microtransacties een manier kunnen zijn om winst te maken voor game ontwikkelaars, kunnen ze ook controversieel zijn vanwege de mogelijke impact op de balans van het spel en de game-ervaring van spelers. Sommige gamers beschouwen microtransacties als een oneerlijk voordeel voor degenen die meer geld hebben om aan de game uit te geven dan anderen.

Als je overweegt om microtransacties te gebruiken, is het belangrijk om te weten waarvoor je betaalt en of het de extra kosten waard is. Wees ook voorzichtig bij het delen van persoonlijke en financiële informatie. Zorg ervoor dat je het beleid van het spel en de ontwikkelaar begrijpt voordat je besluit om te kopen.


Wat is multiplayer?

Multiplayer games stellen spelers in staat om samen te spelen met andere gamers van over de hele wereld. Dit kan zowel online als offline. Online multiplayer gaming is enorm populair en stelt spelers in staat om elk type spel online te spelen tegen andere spelers in real-time. Of je nu een racegame, een first-person shooter (FPS) of een role-playing game (RPG) wilt spelen, er is altijd wel een multiplayer-optie.

Door samen te spelen met andere gamers, kun je meer uit je gaming ervaring halen, omdat je kunt communiceren, strategieën kunt bespreken en samen kunt werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Maar er kan ook tegen elkaar gestreden worden, en competitieve multiplayer gaming kan juist erg spannend zijn.

Als je online gaat spelen, moet je ervoor zorgen dat je een stabiele internetverbinding hebt om lag te voorkomen, wat kan zorgen voor een vertraging in de gameplay waardoor je een onschatbaar voordeel kunt verliezen. Maar als je eenmaal een goede verbinding hebt, kun je genieten van de vele voordelen van multiplayer gaming en samen met andere gamers de virtuele wereld verkennen.

Wat is multiplayer?

Wat betekent DLC? (Downloadable content)

Als je een fan bent van videogames, ben je waarschijnlijk bekend met het begrip DLC - downloadable content. Dit is extra inhoud die je kunt downloaden om je game-ervaring uit te breiden. Of je nu op zoek bent naar nieuwe levels, personages of missies, DLC kan je helpen om meer uit je game te halen.

DLC is beschikbaar voor verschillende games op verschillende platforms, en kan worden gekocht met echte valuta of virtuele valuta die je in het spel hebt verdiend. Sommige games bieden zelfs gratis DLC aan als onderdeel van updates of speciale evenementen.


Wat is een respawn?

Een respawn is een term die gebruikt wordt in games, waarbij het betekent dat een speler opnieuw verschijnt in het spel nadat deze verslagen is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een speler door een tegenstander is gedood. Na de respawn kan de speler weer verder spelen. Vaak gebeurt dit op een bepaald respawnpunt, wat een specifieke locatie in het spel is waar de speler weer tot leven komt.

Bij veel games is het respawnpunt vooraf bepaald en kan de speler deze niet zelf instellen. Het is dus belangrijk om te weten waar deze punten zich bevinden, zodat je snel weer terug in het spel kunt komen. Sommige games bieden ook de optie om zelf een eigen respawnpunt te kiezen.

Een goede kennis van de respawnpunten kan dus van cruciaal belang zijn in een game. Het kan het verschil maken tussen winnen of verliezen. Zorg er dus voor dat je ze goed bestudeert!


Wat betekenen de in-game termen GG/PvP/PvE

 • GG (Good Game): Dit is een afkorting die staat voor "Goed Spel". Het wordt vaak gebruikt aan het einde van een multiplayer game als een teken van sportiviteit en respect, ongeacht de uitkomst van het spel. Het zeggen van "GG" is vergelijkbaar met het handen schudden na een sportwedstrijd; het is een manier om de andere spelers te erkennen voor hun inspanning en deelname.
 • PvP (Player versus Player): Deze term beschrijft een type gameplay waarbij spelers direct tegen elkaar concurreren. Dit kan in verschillende vormen: het kan een één-op-één duel zijn, team tegen team, of zelfs grote groepen spelers die tegen elkaar strijden. PvP is een populair element in veel games, vooral in genres zoals first-person shooters, vechtspellen, en MMORPG's (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games). Het biedt een dynamische en competitieve ervaring omdat elke speler unieke strategieën en vaardigheden brengt.
 • PvE (Player versus Environment): In tegenstelling tot PvP, staat PvE voor "Player versus Environment", waarbij spelers het opnemen tegen de door het spel gegenereerde uitdagingen in plaats van tegen andere spelers. Deze uitdagingen kunnen bestaan uit het verslaan van computerbestuurde vijanden (NPC's), het voltooien van missies of quests, het oplossen van puzzels, of het overwinnen van andere obstakels. PvE is een belangrijk onderdeel van veel games, vooral in role-playing games (RPG's) en avonturenspellen, waar het verhaal en de wereldverkenning centraal staan.

Wat betekenen loot en grinden?

"Loot" verwijst naar de items, uitrusting, geld, of andere waardevolle objecten die spelers verkrijgen tijdens het spelen van een game. Deze objecten kunnen worden gevonden door het verkennen van de spelwereld, het verslaan van vijanden, het voltooien van missies of quests, of via andere in-game activiteiten. Loot speelt een essentiële rol in de progressie van een speler binnen een game, omdat het vaak gebruikt wordt om het karakter van de speler te verbeteren of te personaliseren.

Er zijn verschillende soorten loot, waaronder:

 • Wapens en uitrusting: Deze items verbeteren de gevechtsvaardigheden van een speler.
 • Verbruiksartikelen: Zoals geneesmiddelen of tijdelijke buffs die spelers helpen in moeilijke situaties.
 • Cosmetische items: Deze veranderen het uiterlijk van een personage zonder hun prestaties te beïnvloeden.
 • Valuta en materialen: Gebruikt voor het kopen of maken van items.

Loot kan ook variëren in zeldzaamheid en kwaliteit, met zeldzamere items die vaak krachtigere of unieke eigenschappen hebben.


Wat betekent AFK? (Away from keyboard)

"AFK" staat voor "Away From Keyboard" en wordt gebruikt in de context van online communicatie, waaronder gaming, chatrooms en sociale media, om aan te geven dat iemand tijdelijk niet aanwezig is of niet actief deelneemt. In de gamingwereld heeft deze term specifieke implicaties en gebruik:

Gebruik in Gaming

 1. Melding aan Andere Spelers: Gamers gebruiken "AFK" om teamgenoten of tegenstanders te laten weten dat ze tijdelijk niet actief zijn in het spel. Dit is vooral belangrijk in online multiplayer games waar teamwerk cruciaal is.
 2. Voorkomen van Misverstanden: Door "AFK" te melden, voorkomen spelers dat anderen denken dat ze ongeïnteresseerd of onattent zijn.
 3. Impact op Gameplay: Een AFK-speler kan het team benadelen, vooral in competitieve of coöperatieve scenario's, omdat het team effectief met een speler minder speelt.
Wat betekent AFK? (Away from keyboard)

Wat betekent NPC? (Non-player character)

"NPC" staat voor "Non-Player Character" (Niet-Speler Karakter) en is een term die gebruikt wordt in videogames en tabletop rollenspellen. Het verwijst naar alle karakters in een spel die niet door de speler worden bestuurd, maar door de game zelf (via de game engine of AI) of door een spelleider (in het geval van tabletop rollenspellen). NPC's zijn essentieel voor het verrijken van de spelwereld en het bevorderen van de verhaallijn. Hier is een uitgebreide uitleg over NPC's:

Kenmerken van NPC's

 1. Besturing: NPC's worden niet bestuurd door spelers maar automatisch door de game of door de spelleider in rollenspellen.
 2. Rol in het Spel: Ze kunnen diverse rollen vervullen, zoals vijanden, bondgenoten, handelaren, of gewoon achtergrondkarakters die de wereld levendiger maken.
 3. Interactie: Spelers kunnen vaak met NPC's interageren, wat kan leiden tot dialogen, quests, of handel.

Belang van NPC's in Games

 1. Verhaalontwikkeling: NPC's zijn vaak cruciaal voor het vertellen van het verhaal binnen een game. Ze kunnen informatie geven, achtergrondverhalen vertellen, en de speler door het verhaal leiden.
 2. Wereldopbouw: NPC's helpen bij het creëren van een geloofwaardige en levendige spelwereld. Ze kunnen unieke culturen, samenlevingen en geschiedenissen vertegenwoordigen.
 3. Gameplay Dynamiek: NPC's kunnen de gameplay diversifiëren, bijvoorbeeld door het aanbieden van quests, het verstrekken van goederen of diensten, of als tegenstanders.
 4. Emotionele Betekenis: Goed ontworpen NPC's kunnen emotionele reacties oproepen, zoals sympathie, irritatie, of vreugde, en zo de spelervaring verrijken.

Verschillen Tussen NPC's en Spelers

 • Autonomie: In tegenstelling tot spelers, die volledige controle hebben over hun acties, zijn NPC's beperkt tot de scripts en gedragingen die door de ontwikkelaars zijn ingesteld.
 • Ontwikkeling: NPC's veranderen zelden of nooit door het spel heen, terwijl spelerkarakters zich vaak ontwikkelen en groeien.

Samenvattend, NPC's zijn een fundamenteel onderdeel van de meeste games, en ze dragen bij aan de diepte en rijkdom van de spelwereld en het verhaal, terwijl ze ook belangrijke functies vervullen in de gameplay zelf.


Wat betekent Rage Quit?

"Rage Quit" is een term die gebruikt wordt in de gaminggemeenschap om te beschrijven wanneer een speler uit frustratie, woede of irritatie plotseling stopt met een spel, meestal in een online multiplayer setting. Dit gedrag is vaak een reactie op een reeks van mislukkingen of een gevoel van onrechtvaardigheid binnen het spel. Hier zijn enkele kenmerken en implicaties van rage quitting:

 1. Emotionele Reactie: Rage quitting is meestal een emotionele reactie op wat de speler als een zeer negatieve spelervaring beschouwt, zoals herhaaldelijk verliezen of het gevoel hebben oneerlijk behandeld te worden.
 2. Plotse Beëindiging: Het omvat het abrupt verlaten van het spel, vaak door het spel te sluiten of de verbinding te verbreken.
 3. Impact op Andere Spelers: In multiplayer games kan rage quitting negatieve gevolgen hebben voor andere spelers, vooral als het de teambalans verstoort of de uitkomst van een spel beïnvloedt.
 4. Sociale Implicaties: Regelmatig rage quitting kan leiden tot een negatieve reputatie binnen de gaminggemeenschap.
 5. Vermindering van Speelplezier: Het herhaaldelijk rage quitten kan de algehele spelervaring verminderen en de speler ervan weerhouden om vaardigheden te verbeteren of van het spel te genieten.

Wat zijn Easter Eggs in een game?

"Easter Eggs" in de context van videogames (en ook in andere media zoals films en software) zijn verborgen boodschappen, grappen, afbeeldingen, of functies die door de ontwikkelaars zijn ingebouwd. Ze zijn niet essentieel voor de hoofdverhaallijn of gameplay, maar bieden vaak een extra laag van interesse of amusement. Kenmerken van Easter Eggs zijn:

 1. Verborgen Inhoud: Easter Eggs zijn vaak verborgen of toegankelijk via specifieke, niet voor de hand liggende acties of commando's.
 2. Referenties en Grappen: Veel Easter Eggs zijn referenties naar popcultuur, andere games, of zelfs interne grappen van de ontwikkelaars.
 3. Ontdekkingsplezier: Het vinden van Easter Eggs kan een bron van plezier zijn voor spelers, vooral voor diegenen die houden van het verkennen en ontdekken van alle geheimen in een spel.
 4. Diversiteit: Easter Eggs kunnen variëren van eenvoudige visuele grappen tot complexe puzzels of zelfs geheime levels en gameplay.
 5. Gemeenschapsbetrokkenheid: Het zoeken naar Easter Eggs kan leiden tot gemeenschapsdiscussies en samenwerking, aangezien spelers informatie delen over hun ontdekkingen.

Zowel "Rage Quit" als "Easter Eggs" vertegenwoordigen unieke aspecten van de gamingcultuur. De eerste is gerelateerd aan spelerpsychologie en groepsdynamiek, terwijl de laatste getuigt van de creativiteit en speelsheid van game-ontwikkelaars.


Conclusie: Dit waren de meest gebruikte gaming termen!

In dit uitgebreide overzicht hebben we een duik genomen in de fascinerende wereld van gamingtermen, een essentieel onderdeel van de moderne digitale cultuur. Van de dynamische actie in PvP-gevechten tot de diepgaande verhaallijnen van RPG's, elke term die we hebben verkend, opent een venster naar de rijke en diverse ervaringen die videogames bieden.

We hebben gezien hoe termen als "lag", "loot", en "NPC's" niet alleen de mechanica van een spel beïnvloeden, maar ook bijdragen aan de creatie van meeslepende en boeiende werelden.

Belangrijk is dat deze gids niet alleen de deur opent voor beginners om zich te verdiepen in de wereld van gaming, maar ook dient als een naslagwerk voor ervaren spelers om hun kennis te verfrissen. De termen zoals "Rage Quit" en "Easter Eggs" onthullen de diepere lagen van gamingcultuur, waarbij de eerste de emotionele betrokkenheid van spelers belicht en de laatste de creativiteit en subtiliteit van gameontwikkelaars onderstreept.

We hopen dat dit artikel niet alleen je begrip van gamingjargon heeft vergroot, maar je ook heeft geïnspireerd om de diverse en boeiende werelden die games ons bieden, verder te verkennen. 

Onthoud dat, of je nu een beginner bent of een doorgewinterde gamer, er altijd iets nieuws te ontdekken is in de uitgestrekte universums van videogames. Dus pak je controller, stel je headset in, en duik in de avontuurlijke en altijd evoluerende wereld van gaming!


Veelgestelde vragen

Wat betekent GG in de context van gaming?

GG staat voor "Good Game" en wordt gebruikt als een teken van sportiviteit en respect aan het einde van een multiplayer game, vergelijkbaar met een handdruk na een traditionele sportwedstrijd.

Wat is het verschil tussen PvP en PvE in videogames?

PvP (Player versus Player) verwijst naar een spelmodus waarin spelers tegen elkaar strijden, terwijl PvE (Player versus Environment) staat voor spelmodi waarin spelers het opnemen tegen door de computer gestuurde vijanden of uitdagingen.

Wat betekent 'Loot' in videogames?

Loot in videogames verwijst naar de items, uitrusting, of beloningen die spelers verkrijgen door vijanden te verslaan, missies te voltooien of verborgen schatten te vinden. Deze items kunnen de vaardigheden of het uiterlijk van het personage verbeteren.

Hoe wordt de term 'Grinden' gebruikt in gaming?

Grinden in gaming verwijst naar het herhaaldelijk uitvoeren van bepaalde acties of taken in een spel met als doel het verbeteren van het personage, het verzamelen van waardevolle items, of het bereiken van bepaalde spelgerelateerde doelen.

Wat is 'Lag' en wat zijn de voornaamste oorzaken ervan in online gaming?

Lag in online gaming duidt op een vertraging in de reactietijd tussen de speler's acties en de reactie van de game server, vaak veroorzaakt door hoge netwerklatentie, pakketverlies, overbelaste servers, of onvoldoende internetsnelheden.

Mark

Over de auteur

Hoi, ik ben Mark. Al jaren lang fascineer ik mij over de nieuwste technologische ontwikkelingen en kan ik mijzelf een echte techfreak noemen. Ook vind ik het ontzettend leuk om geïnteresseerden te voorzien van de juiste informatie met betrekking tot tech en mijn kennis te delen. Je zult mij daarom regelmatig op dit blog voorbij zien komen!

Gerelateerde artikelen:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan bij onze nieuwsbrief!

Meld je aan bij onze nieuwsbrief om regelmatig de laatste deals, kortingscodes en de nieuwste artikelen te ontvangen!

>