• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Beste Gaming Monitor: De beste opties in 2023

Beste Gaming Monitor: De beste opties in 2023

Voor het laatste geüpdatet in november 2023

De zoektocht naar de perfecte gaming monitor kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden, en de prijzen kunnen variëren van honderden tot duizenden euro's.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het kopen van een gaming monitor. We zullen ook enkele tips geven voor het vinden van de beste monitor voor jouw behoeften en budget.

Verder ontdek je natuurlijk wat de beste gaming monitor van 2023 is en vertellen we je welke opties nog meer een goede keuze zijn.

ComputerComputer
ComputerComputer
ComputerComputer

Hoe kies je de beste gaming monitor van 2023?

In plaats van te beginnen met een lijst van technische specificaties, beginnen we met een vraag: wat wil je uit je gaming monitor halen? Wil je de beste beeldkwaliteit? Wil je de beste prestaties? Of wil je gewoon een goede monitor die betaalbaar is?

Door antwoord te geven op deze vraag, kun je je zoekopdracht beperken en de beste monitor voor jou vinden.

In de rest van dit artikel zullen we dieper ingaan op de belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het kopen van een gaming monitor, maar we zullen eerst enkele van de beste gaming monitors op de markt bekijken.

Dus of je nu een hardcore gamer bent die op zoek is naar de beste prestaties, of een casual gamer die gewoon een goede monitor zoekt, lees dan verder voor onze tips voor het kopen van een gaming monitor.


Top vijf beste gaming monitoren

De zoektocht naar de perfecte gaming monitor kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals resolutie, verversingssnelheid, response time en type paneel. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van uitstekende gaming monitoren op de markt, die elk hun eigen unieke voordelen bieden. Hieronder ontdek je de vijf beste opties van dit moment.

#1 Beste Gaming Monitor van 2023

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

De Asus ROG Swift OLED PG42UQ is een high-end gaming monitor met een resolutie van 4K, een verversingssnelheid van 138 Hz en een response time van 0,1 ms. De monitor heeft een OLED-paneel, wat zorgt voor een ongekend hoge beeldkwaliteit met een perfect zwartniveau en een ongelooflijk contrast.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ

#2 Beste prijs/-kwaliteit gaming monitor

Benq XL2546K

De BenQ Zowie XL2546 is een gaming monitor met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, een verversingssnelheid van 240 Hz en een response time van 0,5 ms. De monitor heeft een TN-paneel, wat zorgt voor een snelle response time. De monitor is ook voorzien van DyAc+-technologie, wat zorgt voor een vloeiende beeldweergave bij snelle bewegingen.

Benq XL2546K

#3 Beste goedkope gaming monitor

LG UltraGear 27GP850P-B

De LG UltraGear 27GP850P-B is een uitstekende gaming monitor die een goede balans biedt tussen beeldkwaliteit, prestaties en prijs. De monitor heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een verversingssnelheid van 180 Hz en een response time van 1 ms. De monitor heeft een IPS-paneel, wat zorgt voor een goede beeldkwaliteit met brede kijkhoeken.

#4 Beste QLED gaming monitor

Samsung Odyssey G7 QLED gaming

De Samsung Odyssey G7 QLED gaming LC27G75TQSPXEN is een high-end gaming monitor met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een verversingssnelheid van 240 Hz en een response time van 1 ms. De monitor heeft een VA-paneel, wat zorgt voor een goede contrastweergave. De monitor is ook voorzien van HDR-ondersteuning en G-SYNC-technologie.

Samsung Odyssey G7 QLED gaming LC27G75TQSPXEN

#5 Beste goedkope gaming monitor

AOC Q27G2S/EU

De AOC Q27G2S/EU is een gaming monitor met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een verversingssnelheid van 165 Hz en een response time van 1 ms. De monitor heeft een IPS-paneel, wat zorgt voor een goede beeldkwaliteit met brede kijkhoeken.

AOC Q27G2S/EU

Misschien vind je dit ook interessant: Beste goedkope gaming monitors van dit moment


De belangrijkste aandachtspunten voor het aanschaffen van een gaming monitor

Net als bij de aanschaf van een gaming laptop, zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een gaming monitor. Deze factoren kunnen de beeldkwaliteit, de prestaties en de algemene gebruikerservaring van je monitor beïnvloeden.

Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten voor het aanschaffen van een gaming monitor. We zullen je helpen om de perfecte monitor te vinden voor jouw behoeften en budget aan de hand van onderstaande aandachtspunten.

Resolutie

Een van de meest kritische aspecten van een gaming monitor is de resolutie. Resolutie verwijst naar het aantal pixels op het scherm en heeft een directe invloed op de beeldkwaliteit. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder de beelden worden weergegeven.

De meest voorkomende resoluties voor gaming monitors zijn Full HD (1920 x 1080), Quad HD (2560 x 1440), en Ultra HD of 4K (3840 x 2160). Het kiezen van de juiste resolutie hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en het soort games dat je speelt. Hier is een beknopt overzicht:

 • Full HD (1920 x 1080): Deze resolutie biedt goede prestaties en is geschikt voor de meeste games. Het is ideaal als je op zoek bent naar een vloeiende spelervaring zonder de behoefte aan een zeer krachtige grafische kaart.
 • Quad HD (2560 x 1440): Gamers die meer details en scherpere beelden willen, zullen de upgrade naar Quad HD waarderen. Het biedt een goede balans tussen prestaties en visuele kwaliteit.
 • Ultra HD of 4K (3840 x 2160): Voor gamers die de hoogste beeldkwaliteit eisen, is 4K de ultieme keuze. Games zien er verbluffend uit op een 4K-monitor, maar een krachtige grafische kaart is nodig om soepel te kunnen spelen.

De keuze voor de juiste resolutie hangt af van je budget, grafische kaart en persoonlijke voorkeur. Bedenk wel dat een hogere resolutie meestal een krachtigere grafische kaart vereist om games op de hoogste instellingen te kunnen spelen.

Verversingssnelheid

Bij het kiezen van een gaming monitor is het van cruciaal belang om te begrijpen dat niet elke monitor geschikt is voor gaming. De behoeften van een gamer kunnen aanzienlijk verschillen van die van een gewone computergebruiker. Hier zijn enkele belangrijke factoren om op te letten:

2. Verversingssnelheid: De Sleutel tot Vloeiende Gameplay

Een andere cruciale factor bij het kiezen van een gaming monitor is de verversingssnelheid. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz) en geeft aan hoe vaak het scherm per seconde het beeld kan vernieuwen. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiendere gameplay en kan het verschil maken tussen winnen en verliezen in snelle actiespellen.

De meest voorkomende verversingssnelheden voor gaming monitors zijn 60Hz, 120Hz, 144Hz, 240Hz en zelfs hoger. Hier is een kort overzicht:

 • 60Hz: Dit is de standaard verversingssnelheid voor de meeste monitoren. Het is geschikt voor casual gaming, maar kan problemen veroorzaken in snelle en competitieve games.
 • 120Hz of 144Hz: Deze verversingssnelheden bieden een aanzienlijke verbetering in vloeiendheid en responsiviteit. Ze zijn ideaal voor de meeste gamers en zorgen voor een betere spelervaring.
 • 240Hz of hoger: Voor professionele gamers en liefhebbers van razendsnelle actie zijn hogere verversingssnelheden een must. Deze monitoren leveren de ultieme reactietijd, maar vereisen krachtige hardware om het maximale uit te halen.

Bij het kiezen van de juiste verversingssnelheid moet je rekening houden met het type games dat je speelt en de prestaties van je grafische kaart. Snelle shooters en eSports-games profiteren het meest van hogere verversingssnelheden, terwijl meer trage genres mogelijk minder baat hebben bij een extreem hoge verversingssnelheid.

Responstijd

De responstijd van een gaming monitor is een van de meest kritische factoren voor gamers, vooral voor degenen die zich bezighouden met snelle en actievolle spellen. Responstijd verwijst naar de tijd die een pixel nodig heeft om van één kleur naar een andere te veranderen. Een lagere responstijd betekent minder bewegingsvervaging en een scherpere weergave van bewegende objecten.

De meeste gaming monitors hebben een responstijd van 1 ms (milliseconde) tot 5 ms. Hier is wat je moet weten:

 • 1 ms responstijd: Dit is ideaal voor gamers die snelle en competitieve spellen spelen, zoals first-person shooters. Het minimaliseert bewegingsvervaging en zorgt voor een uiterst responsieve ervaring.
 • 2 ms tot 5 ms responstijd: Deze monitoren zijn geschikt voor de meeste gamers en bieden nog steeds een acceptabele responstijd voor de meeste spellen. De meeste gebruikers zullen weinig verschil merken ten opzichte van een 1 ms responstijd.

Het kiezen van de juiste responstijd hangt af van het type games dat je speelt en je persoonlijke voorkeur. Als je je vooral richt op competitieve spellen waar elke milliseconde telt, is een monitor met een snellere responstijd een aanrader. Voor andere genres kan een iets langzamere responstijd nog steeds een geweldige spelervaring bieden.

Type paneel

Het type paneel van een gaming monitor beïnvloedt zowel de kleurweergave als de kijkhoeken, en dit is van bijzonder belang voor gamers die oog hebben voor grafische pracht en snelle gameplay. De drie meest voorkomende paneeltypes zijn Twisted Nematic (TN), In-Plane Switching (IPS) en Vertical Alignment (VA). Hier is wat je moet weten:

 • TN-paneel: TN-panelen bieden doorgaans de snelste responstijden en verversingssnelheden, wat ze geschikt maakt voor competitieve gaming. Echter, ze hebben beperktere kijkhoeken en minder nauwkeurige kleurweergave in vergelijking met IPS- of VA-panelen.
 • IPS-paneel: IPS-panelen staan bekend om hun brede kijkhoeken en nauwkeurige kleurweergave. Dit maakt ze ideaal voor gamers die waarde hechten aan beeldkwaliteit en visuele pracht. Ze bieden echter iets langzamere responstijden in vergelijking met TN-panelen, hoewel moderne IPS-monitoren nog steeds geschikt zijn voor gaming.
 • VA-paneel: VA-panelen zitten ergens tussen TN en IPS in. Ze bieden redelijke responstijden en een goede kleurweergave, maar hebben soms beperktere kijkhoeken. Dit maakt ze geschikt voor gamers die een balans zoeken tussen prestaties en beeldkwaliteit.

Het kiezen van het juiste paneeltype hangt af van je prioriteiten. Als je vooral competitieve games speelt en snelle reactietijden belangrijk vindt, kan een TN-paneel de juiste keuze zijn. Als je echter geniet van grafische pracht en brede kijkhoeken, overweeg dan een IPS- of VA-paneel.

Extra functies

Moderne gaming monitors bieden vaak een reeks extra functies om de algehele gaming ervaring te verbeteren. Hoewel deze functies niet altijd essentieel zijn, kunnen ze een verschil maken in comfort en prestaties. Hier zijn enkele veelvoorkomende extra functies om in overweging te nemen:

 • Adaptieve synchronisatie: Dit omvat technologieën zoals NVIDIA G-Sync en AMD FreeSync, die helpen om tearing en stuttering in games te verminderen door de verversingssnelheid van de monitor te synchroniseren met de framerate van de grafische kaart. Dit zorgt voor een vloeiendere gameplay.
 • HDR (High Dynamic Range): HDR-monitoren bieden een breder kleurenbereik en verbeterd contrast, waardoor games er indrukwekkender uitzien. Als je waarde hecht aan visuele pracht, is dit een aantrekkelijke functie.
 • Ingebouwde speakers: Sommige gaming monitors worden geleverd met ingebouwde luidsprekers, wat handig kan zijn als je geen externe luidsprekers of koptelefoon wilt gebruiken.
 • USB-Hubs en connectiviteitsopties: Extra USB-poorten en connectiviteitsopties, zoals HDMI en DisplayPort, kunnen handig zijn voor het aansluiten van accessoires en randapparatuur.
 • Ergonomische aanpassingen: Functies zoals hoogteverstelling, kantelbaarheid en draaibaarheid van de monitor kunnen bijdragen aan een comfortabele en ergonomische opstelling.

Het belang van deze extra functies varieert afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Overweeg wat voor jou het waardevolst is en welke functies bijdragen aan een betere gaming ervaring.


Beste monitor merken van dit moment

Wanneer je op zoek bent naar de beste gaming monitor, is het belangrijk om te vertrouwen op gerenommeerde merken die hoogwaardige producten aanbieden. Enkele van de belangrijkste monitor merken die gewaardeerd worden door gamers zijn:

 1. ASUS: ASUS biedt een breed scala aan gaming monitors met indrukwekkende specificaties en innovatieve technologieën. Ze staan bekend om hun ROG (Republic of Gamers) en TUF Gaming series, die speciaal zijn ontworpen voor gamers.
 2. Acer: Acer's Predator-serie is geliefd bij gamers vanwege de hoge prestaties en geavanceerde functies. Ze bieden diverse opties om aan de behoeften van verschillende gamers te voldoen.
 3. BenQ: BenQ staat bekend om zijn gaming monitors met snelle responstijden en uitstekende beeldkwaliteit. De ZOWIE-serie is speciaal ontwikkeld voor eSports en competitieve gaming.
 4. Dell: Dell's Alienware-serie biedt premium gaming monitors met verbluffende beeldkwaliteit en hoogwaardige bouwkwaliteit. Ze richten zich op zowel casual als hardcore gamers.
 5. MSI: MSI produceert gaming monitors met een focus op zowel prestaties als visuele pracht. Hun Optix-serie biedt een verscheidenheid aan opties voor gamers.

Deze merken hebben een bewezen staat van dienst op het gebied van gaming monitors en bieden een breed scala aan keuzes voor gamers met verschillende behoeften en budgetten. Bij het kiezen van de beste gaming monitor is het de moeite waard om deze merken in overweging te nemen.


Veelgestelde vragen

Welke resolutie heb ik nodig voor een gaming monitor?

De resolutie die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de games die je speelt. Voor de meeste games is Full HD voldoende. Als je op zoek bent naar een scherper beeld, kun je kiezen voor WQHD of 4K.

Welke verversingssnelheid heb ik nodig voor een gaming monitor?

De verversingssnelheid die je nodig hebt, hangt af van de games die je speelt. Voor de meeste games is 120 Hz voldoende. Als je op zoek bent naar een vloeiende beeldweergave bij snelle actie, kun je kiezen voor 144 Hz, 165 Hz of 240 Hz.

Welk type paneel heb ik nodig?

Het type paneel dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Als je op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit, kun je kiezen voor een OLED-scherm. Als je op zoek bent naar een betaalbare monitor, kun je kiezen voor een LCD-scherm.

Tips voor het kiezen van de beste gaming monitor

 • Overweeg je budget. Gaming monitors kunnen behoorlijk prijzig zijn. Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je gaat winkelen.
 • Lees reviews. Lees reviews van andere gamers om een idee te krijgen van de voor- en nadelen van verschillende monitors.
 • Vergelijk verschillende monitors. Ga naar een winkel en vergelijk verschillende monitors om te zien welke het beste bij je past.
 • NordVPN Christmas deal
  NordVPN Christmas deal
  NordVPN Christmas deal

  Mark

  Over de auteur

  Hoi, ik ben Mark. Al jaren lang fascineer ik mij over de nieuwste technologische ontwikkelingen en kan ik mijzelf een echte techfreak noemen. Ook vind ik het ontzettend leuk om geïnteresseerden te voorzien van de juiste informatie met betrekking tot tech en mijn kennis te delen. Je zult mij daarom regelmatig op dit blog voorbij zien komen!

  Gerelateerde artikelen:

  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >